PIETENDRIESMOLEN ZOEKT NIEUWE WIND
Het Nieuwsblad - 10-11-2015 - ERWIN MYNSBERGHE
Het Knesselaarse gemeentebestuur wil in 2016 meer inzetten op de toeristische ontwikkeling van de Pietendriesmolen. 'Den Toatse Meuln' heeft er ondertussen ook een nieuwe molenaar bij.

De Pietendriesmolen staat op de grens van Knesselare, deelgemeente Ursel en de buren van Aalter. De eerste vermelding van de molen in de geschiedenisboeken stamt uit 1563 als zijnde de opvolger van de vroegere Aalterse Oostmolen.

De molen staat ook wel gekend als de 'Toatse Meuln' omdat de familie Taets er bijna een eeuw de dienst uitmaakte. Na het overlijden van molenaar Henri Taets in 1965 duurde het tot 2010 voor opnieuw iemand - of beter een duo - de wieken deed draaien. Mike Ekelschot en Maarten Osstyn namen de scepter over en in het weekend kon je er terecht voor ambachtelijk gemalen meelsoorten.

Maar in maart van dit jaar verhuisde Ekelschot naar Poeke waar hij de Artemeersmolen kocht. Zijn stoel bleef niet lang vrij. De uit Beernem afkomstige Laurens Verheugen loopt er nu 'stage'. "Vorig jaar ben ik gestart met een cursus molenaar", vertelt de tuinaanlegger. "Je leert er de theorie van de ambacht. Via die opleiding ben ik te weten gekomen dat een molenaar gezocht werd voor de Pietendries."

Maarten is blij dat hij opnieuw een collega heeft. "Sommige zaken zoals het vervangen van de touwen aan de zeilen doe je het best met z'n tweeën. Sowieso is het om veiligheidsredenen beter om met twee te zijn als er iets gebeurt", zegt hij.

De molenaars zijn aan de Pietendries aanwezig elke tweede en vierde zondag van de maand om de wieken te laten draaien. "Als ze voor zondag regen of geen wind aankondigen, dan opteren we soms voor de zaterdag als dan de weersomstandigheden beter zijn", klinkt het.

Voor het gemeentebestuur mag er best wat meer animo zijn rond de molen. Daarover wordt eind deze maand met alle betrokken partijen vergaderd. "Het is de bedoeling dat er groepen kunnen worden ontvangen op de Pietendriesmolen", zegt Knesselaars schepen van Cultuur Herlinde Trenson (GROEP9910).

"De molen moet ook kindvriendelijker worden zodat kinderen al spelenderwijs de molen leren kennen." "We zijn daar zeker vragende partij voor", zegt Maarten. "Het eerste punt is wel het opnieuw maalvaardig maken van de molen, want door een technisch defect is dit nu niet meer mogelijk. Het is een herstelling waarvoor een beroep moet gedaan worden op een molenbouwer. Maar het komt wel degelijk goed met de Pietendriesmolen."
Dit artikel heeft een link met volgende molen(s):
Naam en GemeenteType
Pietendriesmolen
Knesselare - Knesselare
Staakmolen met gesloten voet