VREDESMOLEN 250 JAAR IN 2016
Krant Van West-vlaanderen - 13-11-2015 - ACK
KLERKEN - Op de ledenvergadering van de Vrienden van de Vredesmolen Klerken werd uitgekeken naar volgend jaar. Dan bestaat de molen maar liefst 250 jaar.

Op de vergadering waren een 20-tal aanwezigen. Er werd eerst teruggeblikt op de geslaagd passage van de Vierdaagse van de IJzer. "Er waren 2.000 passanten, van wie er zeker 1.500 halt hielden aan de molen", vertelde voorzitter Eric Beghein. "De VVmK zorgde voor een hapje en een drankje, nogmaals dank aan alle vrijwilligers die geholpen hebben. Ik zal ons kandidaat stellen om volgend jaar opnieuw een stopplaats te zijn."

Er werd ook teruggeblikt op de Tocht van de Vredesmolen, die plaatsvond op 5 september. "We mochten 66 wandelaars verwelkomen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar", wist Eric Beghein. "Alle deelnemers waren zeer tevreden. Volgend jaar vindt de wandeling plaats op 24 september. We zouden een parcours uitstippelen via de Schapershoek, de Ruyterhoek en zo naar de Vredesmolen. Daarbij zouden we eventueel de medewerking vragen van onze plaatselijke kunstenaars Els Pleysier en Monique Bilcke en van lokale muzikanten. Misschien kunnen we ook de jeugdbewegingen aanspreken."

In 2016 staat op 5 februari de halfjaarlijkse ledenvergadering met nieuwjaarsreceptie op het programma. Op 14 mei vindt de plechtigheid met de OSSBK plaats. Voorzitter Eric Beghein merkte op dat het volgend jaar 250 jaar geleden zal zijn dat de houten staakmolen werd gebouwd. "Dit was de voorloper van de stenen molen die in 1879 gebouwd werd op de plaats waar nu de Vredesmolen staat", aldus Eric Beghein, die vroeg aan de aanwezige schepen Erik Verbeure of de gemeente daarrond iets kon organiseren.

"De Beuckelaremolen in Merkem wordt weldra officieel heropend. De datum ligt nog niet vast, maar het zal ergens eind april zijn. Dit zou eventueel kunnen samengaan met de viering van 250 jaar Vredesmolen in Klerken, dat valt nog te bespreken", zei Erik Verbeure. "Wat betreft de lopende zaken: de aanplanting op de site wordt deskundig onderhouden door de Groendienst. Het probleem van de hangjongeren is onder controle. Politiecontrole en meldingen van bestuursleden en omwonenden brachten hierin verandering. De ori├â┬źntatietafel op de molen is in volle afwerking en we stellen vast dat het aantal bezoekers in stijgende lijn gaat."
Dit artikel heeft een link met volgende molen(s):
Naam en GemeenteType
Vredesmolen
Klerken - Houthulst
Stenen stellingmolen
Beukelaremolen
Merkem - Houthulst
Staakmolen met open voet