Molenforum Vlaanderen vzw

De vereniging stelt zich tot doel een overkoepelend forum te vormen voor alle in Vlaanderen werkzame molenverenigingen en molenmusea.

Zij streeft ernaar alle onderzoeksvelden te behartigen die worden bestreken door molinologie, dit is de wetenschap die alles bestudeert wat de molen aangaat als werktuig tot omvorming van natuurlijke energie voor praktische doeleinden, het vergaren van kennis en het verspreiden ervan.

De onderzoeksvelden zijn in het bijzonder de hele terminologie, technologie, geschiedenis, economie, recht, volkskunde, alsook de esthetische- en erfgoedwaarde, om de oorsprong en evolutie, de economische en sociale rol, alsook hun menselijke getuigenis en etnologisch belang vast te stellen.

Molenforum Vlaanderen zet de moleneigenaars er toe aan om hun cultureel erfgoed te restaureren en te onderhouden, adviseert en verleent steun bij de samenstelling van onderhouds- en restauratiedossiers en geeft desgevraagd praktische steun bij de uitvoering ervan.

Via tweejaarlijks georganiseerde molenaarscursussen, waarin zowel theoretische kennis over molens als het praktisch omgaan met molens wordt aangeleerd, zorgen de bij het Molenforum Vlaanderen aangesloten leden dat de kennis om met molens te werken en hen in stand te houden bewaard blijft. Een stilstaande molen vervalt immers vlugger dan een draaiende molen.

Tijdens de "Europese Molenmaand Mei" organiseert de vereniging een Vlaamse Molendag in de vijf Vlaamse provincies. Naast deze Vlaamse Molendag worden er tevens per provincie aparte Provinciale Molendagen georganiseerd. De data ervan vindt u terug in de Agenda.

Vlaamse molendag, zondag 25 mei 2014

Na overleg met molenverenigingen werd een paar jaar geleden de maand mei uitgeroepen tot Europese Molenmaand. De bedoeling van deze Europese Molenmaand is om jaarlijks in de deelnemende landen initiatieven te nemen om de oude historische wind- en watermolens in de schijnwerpers te zetten.

Na overleg tussen de molenverenigingen die zetelen in het Molenforum Vlaanderen, wordt dit jaar zondag 25 mei weerhouden als Vlaamse molendag. Begin mei volgt een lijst van de deelnemende molens.

Uitreiking Kenteken Actieve Molen 2014

Op zaterdag 7 juni vinden in en rond de getijdenmolen van Rupelmonde enkele plechtige evenementen plaats: de uitreiking van de diploma's van meester-molenaar en molengids en de kentekens Actieve Molens aan 15 molens uit alle Vlaamse provincies.

De vzw Oost-Vlaamse Molens, de Werkgroep West-Vlaamse Molens, het Molenforum Vlaanderen, de vzw Tolerant en het gemeentebestuur van Kruibeke verlenen hun medewerking.

Omdat we er niet enkel voor molenaars en molenminnaars een leuke dag willen van maken, organiseren we tussendoor ook boottochtjes met een historisch schip en begeleide wandelingen.

Programma

 • 13.00 uur: boottochten (30 min.) op de Schelde met het historische schip Den Bruinen, polderwandeling met gids (1 uur) of dorpswandeling met gids (1 uur)
 • 14.30 uur: academische zitting in de scheepsbouwloods: uitreiking diploma's en kentekens
 • 16.00 uur: receptie
 • 16.30 uur: polderwandeling met gids (1 uur), rondleidingen in de getijdenmolen, tentoonstelling in de getijdenmolen of boottochten (30 min.) op de Schelde met het historische schip Den Bruinen
 • 17.30 uur: hapje en drankje in de getijdenmolen

Deelnemen aan de uitreikingen en de receptie is helemaal gratis.

Inschrijven (met vermelding van het aantal personen) is wel noodzakelijk. Voor de boottochten en de wandelingen met gids vragen wij 3 euro/persoon. Ook hiervoor moet u vooraf inschrijven en betalen. Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt!

Inschrijven

Je schrijft in voor 25 mei via e-mail: voorzitter@oostvlaamsemolens.be. De bijdrage voor de boottocht en/of de wandelingen betaalt u eveneens voor 25 mei op het rekeningnummer BE71 7370 2104 1969 (BIC:KREDBEBB) van de vzw Oost-Vlaamse Molens.

Plaats van afspraak: CNR-loods, Scheepsbouwersstraat 16, Rupelmonde (wegwijzers vanaf Dijk-straat). Deze loods ligt op wandelafstand van de getijdenmolen. Ook de boottochten en wandelingen vertrekken daar.

Parkeren kan op de terreinen van de loods of in het centrum van Rupelmonde (op wandelafstand).

Laureaten Kenteken Actieve Molen 2014

Provincie Antwerpen

 • Meerle, (Hoogstraten), Meerselmolen, watermolen met turbines
 • Oelegem (Ranst), Molen van Oelegem, stenen windmolen, type bergmolen
 • Pulderbos (Zandhoven), Stenen Molen, stenen windmolen, type bergmolen

Provincie Limburg

 • Lauw (Tongeren), Hoogmolen, watermolen met houten onderslagrad
 • Molenbeersel (Kinrooi), Keijersmolen, stenen windmolen, type bergmolen
 • Overpelt, Bemvaartsemolen, watermolen met metalen onderslagrad

Provincie Oost-Vlaanderen

 • Munkzwalm (Zwalm), Zwalmmolen, watermolen met bovenslagrad
 • Poeke (Aalter), Artemeersmolen, stenen windmolen, type bergmolen
 • Rupelmonde (Kruibeke), Getijdenmolen, getijdenmolen met Poncelet-middenslagrad

Provincie Vlaams-Brabant

 • Veltem-Beisem (Herent), Heersemmolen, watermolen met bovenslagrad
 • Gelrode (Aarschot), Moedermeule, windmolen, type standaardmolen
 • Tollembeek (Galmaarden), Heetveldemolen, watermolen met onderslagrad

Provincie West-Vlaanderen

 • Anzegem, Walskerkemolen, watermolen met middenslagrad
 • Beveren-aan-de-IJzer (Alveringem), Brouckmolen, stenen windmolen, type grondzeiler
 • Hoeke (Damme), Hoekemolen, stenen windmolen, type grondzeiler

Vlaams-Zeeuwse contactdag, zaterdag 21 juni 2014

Het is de beurt aan de Oost-Vlamingen om de jaarlijkse Vlaams-Zeeuwse molenaarscontactdag te organiseren. We ontvangen graag alle Vlaamse en hun gezelschap in de heerlijke Vlaamse Ardennen.

Programma

We beginnen onze bustocht in Oosterzele. We verwachten je tussen 9.00 en 9.30 uur. Van het gemeentebestuur krijg je een kopje koffie of thee… met een koekje. Plaats van samenkomst: GC De Kluize, Sportstraat 3, 9860 Oosterzele. Parkeren mag daar geen probleem zijn.

Wij rijden daarna per bus naar de volgende molens:

 • de pas gerestaureerde Klepmolen van Balegem
 • de oude Tissenhovemolen (met pestelgevlucht) van Mater
 • de schitterende provinciale Zwalmmolen (die ook groene stroom produceert)
 • de Oossemolen in Welden, een zeer pittoreske boerderijwatermolen
 • het onlangs zeer fraai gerestaureerde watermolencomplex in Melden.

Het provinciaal molencentrum Mola serveert een aperitiefje in de Zwalmmolen en daarna lunchen we in de Oossemolen van Welden.

Tijdens de vorige contactdag in Hulst werd ook een stadsrondleiding ingelast, die vooral op prijs werd gesteld door partners van molenaars die wel eens wat anders dan een molen willen zien. Wij nemen die geslaagde formule over.

Na de lunch brengen we met z'n allen een bezoek aan het schitterende 16de-eeuwse stadhuis van Oudenaarde, erkend door Unesco als werelderfgoed. We krijgen er een rondleiding in de imposante volkszaal en de rijkelijk gedecoreerde schepenzaal. In de lakenhalle heb je ongetwijfeld veel bewondering voor de uitmuntende collectie wandtapijten, een ambacht dat Oudenaarde tussen de 14de en 17de eeuw wereldberoemd maakte.

We sluiten in Oosterzele af rond 18.00 uur

Inschrijven

Voor de bus, de vijf molenbezoeken, het aperitiefje, de lunch en de rondleiding in het stadhuis van Oudenaarde betaal je voor 10 juni 35 euro op het rekeningnummer BE71 7370 2104 1969 (BIC:KREDBEBB) van de vzw Oost-Vlaamse Molens. Dat mag je natuurlijk ook nu al doen, want als het busje vol zit… Stuur tegelijk een mail naar: voorzitter@oostvlaamsemolens.be.