ERPE MERE: ZEEZIEK IN EEN WINDMOLEN
Het Nieuwsblad - 08-07-2009 - Geert Houck
Van onze radio 2-reporter Geert Houck

Natuurgebied Den Dotter in Erpe-Mere bulkt van de landelijke authenticiteit. De vallei van de Molenbeek is een ideaal fietsgebied te midden van het groen en de akkers. Op fietsknooppunt 41, aan de Gotegemstraat staat er een kleine picknickbank naast een historische bakkersoven.

Het bakstenen gebouwtje staat er al van omstreeks 1600 en is een tijdje geleden gerestaureerd. Eeuwen lang kwamen de families van het gehucht Gotegem hier hun brood bakken. Nu worden alleen op speciale gelegenheden nog ovenkoeken gebakken.

Erpe-Mere is een echte molengemeente: het is de gemeente met de meeste watermolens van België, negen in totaal. En in 2006 werd de kruiskoutermolen helemaal gerestaureerd. Die bevindt zich op ongeveer een kilometer van de picknickplek aan de Schoolstraat. Ik heb er afspraak met vrijwillige molenaar Johan De Punt.

Gelukkig staat er een flinke wind, de wieken slaan aan een gezwind tempo rond. Aangezien ik geen slag van de molen wil, blijf ik op veilige afstand. Johan vertelt met dat de toppen van de wieken bij felle wind wel tot 100 km per uur voorbij kunnen razen.

Hij neemt me mee naar de zolders van de molen. De kruiskoutermolen is een staakmolen met drie zolders. De onderste heet ‘de hel’. Daar zat altijd veel ongedierte, vandaar de naam.

De trap langs de buitenkant beweegt een beetje mee, wanneer ik ‘m beklim. Hij zweeft namelijk en moet mee kunnen draaien, wanneer de molen in een andere richting wordt gezet.

Eenmaal binnen in de molen, ben ik onder de indruk van het mechanisme. Bijna alles is gemaakt van hout. De timmerlui uit de Middeleeuwen waren de ingenieurs van hun tijd.
In de hoek van de bovenste zolder, waar alle tandwielen samenkomen, zie ik repen varkenshuid aan een touw hangen. Het blijkt een oeroud smeermiddel te zijn: varkensliesvet. Smeerbaar zowel in de zomer als in de winter. Ideaal om het molenmechanisme vlot te laten draaien.

Met de sterke wind draaien de wieken op volle toeren. Dat voel je wanneer je in de bovenste zolder staat. Ik word er zelfs een beetje zeeziek van. En ik ben de enige niet, blijkbaar. Want ook molenaar Johan komt wel ’s dronken thuis. En dat is niet van de drank!

Je kunt de kruiskoutermolen gratis bezoeken op de momenten dat er molenaars aanwezig zijn. Neem ’s een kijkje op hun website (http://www.kruiskoutermolen.be).
Dit artikel heeft een link met volgende molen(s):
Naam en GemeenteType
Kruiskoutermolen
Mere - Erpe-Mere
Staakmolen met open voet