MOLENLIEDEREN BEWAARD IN BOEK EN OP CD
Het Nieuwsblad - 06-10-2009 - GVDV
SINT-GILLIS-WAAS - Jan Delcour (62) uit Anderlecht bundelde liederen over molens in een boek met bijhorende cd. Zingende Zeilen, 99 molenliederen - voorgesteld in de Roomanmolen in Sint-Pauwels - is een uitgave van de provincie en het provinciaal molencentrum Mola in samenwerking met Muziekmozaïek en het Impulscentrum voor Folk en Jazz. In het boek zijn 99 molenliederen beschreven en veertien ervan staan op de bijhorende cd. Cartoons, molentekeningen en zwart-witfoto's illustreren het boek.

'De molen, molenaar en zijn familie waren eeuwenlang een onuitputtelijke bron voor inspiratie van volkszangers en muzikanten', zegt auteur Jan Delcourt, beroepshalve kinesist maar in zijn vrije tijd molenaar en muzikant.

'Voor dit boek bundelde ik liederen van de zestiende tot het begin van de twintigste eeuw. Het is erfgoed van de bovenste plank, want Ze houden de lezer een spiegel voor van de samenleving in het pre-industrieel tijdperk. Ik verdeelde ze over negen thema's en voorzag ze telkens van een inleiding om ze maatschappelijk en historisch te situeren. Elk lied ook is begeleid door een partituur en de nodige toelichtingen. Om de liederen helemaal tot leven te brengen, werden veertien ervan meesterlijk uitgevoerd door een vijftiental muzikanten op een achteraan in het boek bijgesloten cd.'

'Zingende zeilen' kost 25 euro en kan besteld worden via 09-342.42.40 of mola@oost-vlaanderen.be.