MOLENAARS WAREN VROEGER VAAK VREEMDE FIGUREN
Het Nieuwsblad - 20-11-2009 - Paul Van Moll
TIEN LOOISE MOLENS HERLEVEN IN BOEKVORM

TESSENDERLO - Vandaag, vrijdag 20november, stellen de VVV en het Loois Archief en Documentatiecentrum het nieuwe boek 'De tien molens van Tessenderlo' voor.

Auteur van het boek is François Van Gehuchten, historicus, heemkundige en ambtenaar bij de Looise VVV. Hij trok zich het lot van de Looise molens aan.

'De molen op de Berg staat er vandaag nog steeds en in Engsbergen kan je een ruïne zien liggen. Langs de H.Hartlaan ligt trouwens nog de houten achtkant van de molen Achterheide', vertelt hij. 'De andere zeven wind- en watermolens zijn verdwenen. In Tessenderlo waren er vroeger zelfs minstens zes vuurmolens.'

'De molenaar kende in die tijd iedereen en was ook door iedereen gekend', vervolgt de historicus. 'Hij was een merkwaardige man die je vond in ieder dorp. Neem nu Bernard Huygens, de oprichter van de molen in Schoot, wiens schuur een noodkerk werd. Of de legendarische Gust de Meulder op de Achterhei die na zijn dood kwam rondspoken. Je had Louis Rutten op Baalmolen en August Ariën die in Engsbergen ook nog koster en onderwijzer was. En er was ten slotte nog Miel Luyten, de laatste molenaar. Als we nog verder teruggaan in de tijd, komen we uit bij drie dodelijke ongevallen met molenaars. Dan denk ik aan molens die omwaaien door storm of afbranden door toedoen van vreemde legers.'

Van Gehuchten herinnert zich nog een oud spreekwoord dat het belang van de persoonlijkheid van de molenaar weergeeft: 'Dat zullen we tussen God en de meulder laten'.

Ieder jaar geeft het Loois Archief en Documentatiecentrum een themanummer uit, dat dit jaar gewijd is aan de oude maaltuigen. De gedrukte brochure telt 112 bladzijden met veel foto's. De publicatie kwam tot stand met medewerking van VVV Tessenderlo.

Bij de voorstelling van vandaag licht schepen van Toerisme Inne Peys de bedoeling van het boek toe. Nadien duidt Frans Brouwers, voorzitter van de vzw Levende Molens, het werk van zijn vereniging. Ten slotte geeft de auteur, François Van Gehuchten, nog een uiteenzetting over de vergane glorie van de Looise molens.
Dit artikel heeft een link met volgende molen(s):
Naam en GemeenteType
Oude Molen
Tessenderlo - Tessenderlo
Staakmolen met open voet