MINISTER BOURGEOIS GEEFT PREMIES VOOR RESTAURATIE WINDMOLENS
Het Nieuwsblad - 16-04-2010 - rso
DAMME - Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft de uitkering van twee restauratiepremies goedgekeurd voor de Hoekemolen van Damme en de Geersensmolen van De Haan.

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois trekt 593.000euro uit voor de restauratie van twee molens in West-Vlaanderen. De minister wil de overgebleven molens koesteren, want ze zijn typisch voor de lage landen aan de zee.

Restauratie
Voor de Hoekemolen die langs de Natiënlaan staat in Damme trekt de minister 260.741euro uit. De molen zal zowel binnen als buiten technisch gerestaureerd worden. 

Deze stenen windmolen werd in 1981 beschermd als monument en de onmiddellijke omgeving werd daarbij beschermd als dorpsgezicht. 

De molen kan elke zondagvoormiddag bezocht worden. De molen werd voor het eerst vermeld in 1324. De molen komt ook nog voor op heel wat landkaarten, onder meer op de kaart van het Brugse Vrije, in 1579 geschilderd door Pieter Pourbus. De huidige Hoekemolen dateert van 1840 en werd intussen reeds meerdere malen hersteld. 

Schade
Volgens de nieuwe eigenaar Erfgoed Vlaanderen moet er nog heel wat gerestaureerd worden, onder meer aan de stenen molenromp en het schrijnwerk van de molen. 

Daarnaast trekt de minister nog 333.439 euro uit voor de Geersensmolen in De Haan. Tot in 1993 was de molen in handen van de familie Geersens. Nu is de molen eigendom van het gemeentebestuur van De Haan die een maalvaardige restauratie wil laten uitvoeren, waarbij de molen op korte afstand verplaatst wordt. 

De molen heeft erg geleden onder de voorjaarsstormen van 1990 en dreigde toen zelfs te kantelen nadat onderdelen van de molen waren weggeslagen. Volgens de minister zal de Geersensmolen terug kunnen malen en toegankelijk zijn voor het publiek. 

De ontsluiting van het onroerend erfgoed is één van de prioriteiten van de minister. Hij keurde nog een restauratiepremie goed voor een derde molen, namelijk voor de Koutermolen in Deurle.
Dit artikel heeft een link met volgende molen(s):
Naam en GemeenteType
Hoekemolen
Hoeke - Damme
Stenen grondzeiler
Geersensmolen
Klemskerke - De Haan
Staakmolen met open voet