VREDESMOLEN KRIJGT METALEN SKELET
Het Nieuwsblad - 14-09-2010 - Ronny Vanhooren
STRUCTUUR MOET RUÏNE VERSTEVIGEN

KLERKEN - In de herfst start een aannemer met de bouw van een metalen skelet in de romp van de Vredesmolen. Een concrete invulling voor de molen, bestaat nog niet.

Zes metalen kolommen en vijf horizontale metalen strcuturen moeten de Vredesmolen redden. 'De molenruïne van de Vredesmolen blijft behouden zoals nu, maar om het gebouw te verstevigen, plaatst een aannemer aan de binnenkant een metalen skelet', vertelt Eric Verbeure (CD&V), schepen van Toerisme. De bijzondere werkzaamheden kosten 629.441 euro.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed de molen dienst als Duitse uitkijkpost, en straks zal het opnieuw mogelijk zijn om er het vroegere slagveld te bekijken. 'Op de bovenste vier verdiepingen van de horizontale structuur zijn immers passerelles voorzien. Die stemmen overeen met de verdiepingen van de vroegere molenzolders, en via trappen zal je daardoor de molen kunnen beklimmen. Zo kun je bovenaan genieten van het weidse landschap', aldus Verbeure.

Maar er is meer, want de aannemer vervangt ook de dubbele poort van de molen door een identieke kopie. 'De molenromp blijft echter steeds toegankelijk, omdat de vensters en de scheur in de romp open blijven. De scheur aan de westzijde van de molen wordt dus niet dichtgemetseld en blijft in de huidige toestand behouden. Het andere metselwerk krijgt dan weer wel een restauratiebeurt. Maar uiteindelijk blijft het huidige silhouet van de Vredesmolen behouden', vervolgt Verbeure.

Ook maalderij onder handen genomen
Naast de molen staat ook een bijgebouwtje, waar de gewezen maalderij gehuisvest was. En ook dat gebouwtje wordt onder handen genomen. De aannemer herstelt het metselwerk van de maalderij en voorziet dat bijgebouwtje van een nieuw dak.

'Dankzij dat nieuwe dak zal een overdekte ruimte ontstaan waar we groepen kunnen ontvangen, informatiepanelen kunnen aanbrengen en begeleide rondleidingen kunnen starten', zegt Verbeure.

Over de concrete invulling van de molen bestaat echter nog geen duidelijkheid, al wordt met het idee gespeeld om de molensite een educatieve functie te geven rond de thema's duurzame ontwikkeling, windenergie en groene energie.

'In ieder geval zal een groep studenten van de lerarenopleiding aan de hogeschool Katho Tielt volgend schooljaar een eindproef maken over de toekomstige invulling van deze molensite', besluit de schepen.

Afwachten wat dat oplevert.
Dit artikel heeft een link met volgende molen(s):
Naam en GemeenteType
Vredesmolen
Klerken - Houthulst
Stenen stellingmolen