"MOLENS FOTOGRAFEREN IS EEN VERSLAVING"
Het Laatste Nieuws - 02-04-2011 - Carl Bruneel
DONALD LEGT ALLE MOLENS IN BELGIË EN NEDERLAND OP DE GEVOELIGE PLAAT VAST

STADEN - Donald Vandenbulcke (69) heeft een wel erg aparte hobby. Hij heeft namelijk alle molens in Vlaanderen, Nederland en Frans-Vlaanderen gefotografeerd. De resultaten van zijn arbeid zijn te bewonderen op het internet. Donald legt momenteel ook alle molenrestanten uit de Lage Landen op de gevoelige plaat vast.

De molenpassie van de voormalige verzekeringsmakelaar, bankagent en reisbureau-uitbater begon in 2001 in het Nederlandse Zeeland. "Ik was toen nog commandant van het Stadense vrijwillig brandweerkorps", weet Donald. "We trokken er met de officieren van het korps voor een weekendje op uit. Tijdens ons weekendje regende het voortdurend. Om de verveling te doden, reden we van dorp tot dorp. In elk dorp bleek er wel een molen te staan. Ik heb toen enkele foto's van die molens genomen. De week erna ben ik teruggegaan om nog meer molens te fotograferen. Sindsdien is het een verslaving geworden. Ik begon met alle molens in Zeeland en daarna alle Nederlandse exemplaren. Nadat een Vlaamse liefhebber me er al grappig attent op maakte dat ik ook in België wel eens wat foto's mocht nemen, begon ik ook Vlaamse molens op de gevoelige plaat vast te leggen."

Nooit klaar
Uiteindelijk besliste Donald alle molens in Vlaanderen en Nederland te fotograferen. "Met dat werk ben ik uiteindelijk negen jaar zoet geweest", lacht Donald, "In oktober 2010 had ik de ongeveer tweeduizend molens allemaal gefotografeerd. Het resultaat van mijn jarenlange werk is nu ook te zien op www.molenbeeldbank.org, de website die mijn passie in beeld brengt."
Hoewel Donald alle Vlaamse en Nederlandse molens wist te fotograferen, is zijn werk volgens hem nog verre van af. "Eigenlijk kan mijn werk ook nooit volledig af zijn", stelt Donald. "Er komen namelijk nog altijd nieuwe molens bij. Ook die ga ik fotograferen. Verder trek ik ook naar molens die ik al gefotografeerd heb, maar waar veranderingen aan gebeurd zijn. Verder neem ik van sommige molens nieuwe foto's omdat ik niet tevreden ben met de oude foto."
Om echter helemaal volledig te zijn, fotografeert Donald nu ook alle restanten van molens. "Met restanten bedoel ik molens die niet meer werken", legt Donald uit. "Ik heb alle Vlaamse restanten op de gevoelige plaat vastgelegd. In Nederland zijn er dertig molenrestanten. Daarvan heb ik er ondertussen ook al een flink stuk gefotografeerd", besluit de molenfanaat.
Overigens beperkt de collectie van Donald zich niet tot windmolens alleen. Hij fotografeert namelijk alle molentypes: van watermolens tot hondenmolens en zelfs Amerikaanse windturbines.

Meer info over de molenpassie van Donald op www.molenbeeldbank.org.