NESTELENDE KAUWEN LEGGEN BEEUWSAERTMOLEN STIL
Het Nieuwsblad - 27-03-2012 - PLI
LANGEMARK-POELKAPELLE - De Beeuwsaertmolen kan momenteel niet draaien: een zwerm kauwen is immers bezig met een reuzennest te bouwen op het voorwiel.

Dat is het wiel binnenin de molen, dat meedraait als de wieken draaien. Meester-molenaars Antoon Verstraete en Eddy Dejonckheere, die de molen uit 1635 beheren en gebruiken, vonden vorige donderdag heel wat kleine takjes in de molen. In de nok ontdekten ze dat een zwerm kauwen bezig was met het bouwen van een indrukwekkend nest.

Nest wordt verwijderd
De molen heeft een bewogen geschiedenis: hij werd drie keer vernield, onder andere tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar werd telkens heropgebouwd. Twee jaar geleden werd hij volledig gerestaureerd. Sindsdien organiseren Antoon en Eddy geregeld molenbezoeken. De molen is maalvaardig en wordt geregeld gebruikt om graan te malen. 'Maar nu kan dit natuurlijk niet. Want het nest bevindt zich op het voorwiel. De kauw is een beschermde vogel en mag dus niet bejaagd worden. Maar het nest mag wel weggenomen worden. De molen is eigendom van de gemeente. We hebben afgesproken dat de gemeentearbeiders het nest, waar nog geen eieren in liggen, dinsdagvoormiddag zullen verwijderen, zodat de molen opnieuw kan malen', aldus Antoon.

Daarna zullen de openingen in het molenhuis dichtgemaakt worden met kippengaas, zodat de kauwen er niet meer in kunnen. 

Elke eerste zondag van de maand is de Beeuwsaertmolen te bezoeken van 13.30 tot 17uur. Ook op aanvraag kan de molen bezocht worden.
Dit artikel heeft een link met volgende molen(s):
Naam en GemeenteType
Beeuwsaertmolen
Bikschote - Langemark-Poelkapelle
Staakmolen met gesloten voet